På engelsk cooling breath, som også har den samme betydning på sanskrit, shitali (kølende) pranayama.

Denne åndedrætsøvelse laves typisk siddende, eksempelvis i behagelig siddende stilling (sukasana), lotus stilling (padmasana) eller diamantstilling (vajrasana) eller hvordan det nu føles behageligt. Træk vejret roligt et par gange gennem næsen, og optimalt bør udåndingen i shitali åndedrættet være gennem næsen for at opnå den mest kølende effekt, men den kan også være gennem munden.

Rul nu tungen sammen på langs, så du former et rør og stik tungespidsen ud mellem læberne som du ligeledes spidser til. Dernæst suger du luften ind gennem tunge-røret, og puster ud gennem næsen for at opnå den størst mulige køling af tunge-epitelet. Gentag 5-10 gange, gerne på en varm dag, og/eller efter en varm yogatræning.

Hvis du slet ikke kan rulle tungen sammen, er det også en mulighed blot at spidse læberne til, men så bør munden sandsynligvis lukkes til på udåndingen for at udåndingsluften ikke varmer munden op.